Senieji rankraštiniai bibliotekų katalogai Lietuvos nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje - Steponaitienė, Jolita (Bibliotheca Lituana, 2012)
Bibliotekos katalogas ar inventorinė knyga – vienas svarbiausių šaltinių tiriant jos fondų raidą, kūrimo strategiją, dokumentų turinį. Katalogo duomenys teikia daug žinių apie rinkinių turinį, kokybinius ir kiekybinius aspektus, padeda rekonstruoti jau uždarytas, išsklaidytas ar įvairių nelaimių suniokotas bibliotekas. Senųjų, ypač jau neveikiančių, bibliotekų katalogai – tai ir vieno ar kito istorinio laikotarpio mokslinio, kultūrinio, socialinio gyvenimo atspindžiai, kartais net visų epochų liudininkai. Šis istorijos šaltinis yra labai svarbus knygos, bibliotekų istorijai, jo analizė gali padėti užpildyti spragas kai kurių laikotarpių kultūrinės komunikacijos tyrinėjimuose.