Baltarusijos kraštotyrinės fotografijos pradininko Michalo Kuscinskio (1829–1905) palikimas Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriuje - Lobachevskaja, Olga (Bibliotheca Lituana, 2014)
Straipsnyje nagrinėjama anksčiau Baltarusijoje netirta XIX a. septintojo dešimtmečio etnografinių fotografijų kolekcija, saugoma Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriuje. Nustatytas šių mokslui itin svarbių fotodokumentų autorius – Michalas Kuscinskis (1829–1905), Vitebsko gubernijos Lepelio valsčiaus dvarininkas. Jis žinomas kaip archeologas, pirmasis pradėjęs fotografuoti archeologinius radinius. Kartu jį galima vadinti Baltarusijos kraštotyrinės ir etnografinės fotografijos pradininku. Vilniuje saugomos M. Kuscinskio fotografijos (F46, 41 vienetas) papildo jo nuotraukų rinkinį, esantį Rusijos etnografiniame muziejuje Sankt Peterburge (32 vienetai). Baltarusijoje, Vitebsko apskrities kraštotyros muziejuje, tėra tik trys M. Kuscinskio fotografijos. Vilniškės M. Kuscinskio fotografijos – vertingas etnografinių žinių apie baltarusius, latvius, rusų sentikius, čigonus, XIX a. viduryje gyvenusius Vitebsko gubernijoje, taip pat apie įvairių to meto socialinių sluoksnių (valstiečių, miestiečių, amatininkų) gyvenimą, to krašto įžymybes, archeologinius radinius, rastus Vitebsko apskrities Lepelio rajono teritorijoje, šaltinis.