Vilniaus universiteto dovana sudegusiai Åbo akademijos bibliotekai (1827–1829) - Pacevičius, Arvydas (Bibliotheca Lituana, 2014)
Straipsnyje aptariamas istoriografijoje nutylėtas faktas apie Vilniaus universiteto knygų dovaną 1827 m. sudegusiai Åbo, tuomet priklausiusio Rusijos imperijos sudėtyje buvusiai Suomijos kunigaikštystei, akademijos bibliotekai. 1828 metais ji atgimė Helsinkio universiteto sudėtyje. Paramos akcijoje, kurią organizavo aukščiausioji Rusijos imperijos valdžia, dalyvavo daug mokslo, švietimo ir kultūros institucijų, tarp jų ir Vilniaus universitetas. Remiantis , Dovanų Vilniaus universitetui knyga, 1820–1832, Vilniaus universiteto bibliotekos , Veiklos dienynu“ (1823–1832) bei dovanotų knygų sąrašais, saugomais Suomijos universiteto („Catalogus librorum qui bis extant in Bibliotheca Caesareae Universitatis Vilnensis“) ir Ukrainos („Katałog ksiąg dubletowych oddanych dla zgorzałey Bibljoteki Abowskiej i tamże odesłanych roku 1829 dnia 28 lutego“) nacionalinėse bibliotekose, straipsnyje tikslinama šios labdaringos akcijos chronologija, atskleidžiami vykdytojai Vilniuje, dovanotų knygų skaičius ir tematika. Nustatyta, kad knygos iš Vilniaus buvo išsiųstos ne anksčiau kaip 1829 m. vasario 28 d., o siuntoje buvo 1481 tomas daugiausiai dubletinių įvairios tematikos knygų, atiduotų Helsinkio universitetui. Atrinkdamas knygas daugiausia prisidėjo Vilniaus universiteto bibliografas ir bibliotekininkas Aleksandras Viktoras Bohatkevičius, taip pat tuometinis Bibliotekos direktorius Liudvikas Soblevskis. Preliminarus tyrimas parodė, kad Helsinkyje tikrai esama knygų su Vilniaus universiteto bibliotekos proveniencijomis, o atlikus nuodugnesnę šaltinių analizę tvirtai galima teigti, kad didesnė dovanotų knygų dalis tebesaugoma Helsinkio universiteto nacionalinėje bibliotekoje. Atliktas tyrimas sudaro prielaidas dovanoto rinkinio istorinei skaitmeninei rekonstrukcijai.