Manipuliacinė apskaita, jos taikymo motyvai ir tendencijos apskaitos teorijų raidos kontekste - Cibutavičiūtė, Viltė; Bachtijeva, Diana (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2024)
Darbe nagrinėjama manipuliacinės apskaitos samprata, išskiriami manipuliacinei apskaitai būdingi bruožai, išnagrinėti mokslinėje literatūroje pateikti manipuliacinės apskaitos taikymo motyvai. Atsižvelgiant į pozityviosios apskaitos teorijos oportunistinio elgesio hipotezes, pateikiama įmonės ir vadovų motyvų grupių matrica. Straipsnyje nagrinėjamos manipuliacinės apskaitos taikymo rūšys, aptariami pelną mažinantys ir pelną didinantys apskaitos metodai. Nagrinėjamos skirtingų rūšių manipuliacinės apskaitos taikymo tendencijos ir priežastys, leidžiančios taikymą suskirstyti į tris etapus. Normatyviniame apskaitos teorijų laikotarpyje buvo gausiai taikomos manipuliacijos kaupiniais. Vėliau, pozityviajame apskaitos teorijų raidos laikotarpyje, stebimas manipuliacinės apskaitos veiklos pagrindu praktikos augimas. Apskaitos teorijų raida, audito praktikos tobulinimas ir apskaitos politikos keitimas paskatino praktikoje atsisakyti manipuliacijų kaupiniais taikymo, ją keičiant manipuliacijomis veiklos pagrindu.
Keywords: manipuliacinė apskaita; pozityvioji apskaitos teorija; manipuliacinė apskaita kaupimo pagrindu; manipuliacinė apskaita veiklos pagrindu