Prekinio kredito rizikos vertinimas verslo įmonėse - Každailienė, Jūratė; Daujotaitė, Dalia (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2014)
Verslo įmonių konkurencingumo iššūkiai verčia nuolat analizuoti rinką ir sudaryti kuo palankesnes atsiskaitymo sąlygas. Prekinis kreditas gali būti viena svarbiausių prielaidų įmonių konkurencingumui ir verslui plėtoti. Straipsnyje analizuojama įmonės prekinio kredito nauda verslui, rizikos veiksniai, atskleidžiamos vidinių ir išorinių verslo veiksnių bei prekinio kredito rizikos sąsajos. Atlikti tyrimai leido sudaryti įmonės prekinio kredito rizikos įvertinimo metodiką. Metodika yra pagrįsta vidinių ir išorinių pirkėjo verslo rizikos veiksnių analize bei apima 12-os finansinių ir nefinansinių rodiklių įvertinimą. Taip pat nustatyta, kad nepaisant tam tikrų trūkumų, metodika yra tinkama taikyti praktikoje.
Keywords: prekinis kreditas; prekinio kredito rizika; prekinio kredito rizikos įvertinimas; finansiniai rodikliai; nefinansiniai veiksniai