Individualaus investuotojo investavimo alternatyvų vertinimo kriterijų modeliavimas - Kiyak, Deimena (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2014)
Sparti finansų sektoriaus plėtra bei gerėjanti gyventojų finansinė padėtis paskatino gyventojus “įdarbinti” savo laisvas lėšas. Kiekvienam asmeniui aktuali jo finansinė padėtis, o turint papildomų laisvų lėšų auga susidomėjimas ir investavimu. Asmeninės investicijos yra viena iš svarbiausių gyventojų finansų sudedamųjų dalių. Nustatyta, kad mokslinėje literatūroje iki šiol nėra vieningos nuomonės, kokios investavimo alternatyvos yra priimtiniausios ir aktualiausios gyventojams (individualiems investuotojams). Siekiant įvertinti, kurios investavimo alternatyvos priimtiniausios individualiam investuotojui, modeliuojami septyni individualių investuotojų galimų investavimo alternatyvų vertinimo kriterijai: maža pinigų praradimo rizika, didelė grąža, pradinio kapitalo dydis, žinių trūkumas, informacijos prieinamumas, trumpas atsiperkamumo laikotarpis, nuolatinio investavimo nebūtinumas. Pagal šiuos kriterijus klasifikuojamos individualių investuotojų finansinių ir materialiųjų investicijų galimos alternatyvos.
Keywords: investicijos; investicijų rūšys; individualių investuotojų investavimo alternatyvos