Lietuvos buhalterinės apskaitos ir statistikos sąsajos bei transformacijos - Tamulevičienė, Daiva; Valkauskas, Romualdas (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Buhalterinė apskaita ir statistika yra savarankiški mokslai, turintys specifinius objektus ir metodus. Tačiau šie mokslai, taip pat ir praktika turi daug sąsajų: jų pagrindinis tikslas teikti objektyvią informaciją valstybei ir visuomenei siekiat užtikrinti šalies ekonomikos augimą ir visuomenės gerovę. Straipsnyje nagrinėjamos iki šiol netyrinėtos Lietuvos buhalterinės apskaitos ir statistikos sąsajos ir jų transformacijos šiuose jų raidos etapuose: 1) tarpukario Lietuvoje (1918 – 1940 m.), 2)sovietinės okupacijos laikotarpiu (1940 – 1990 m.) ir 3) atkūrus Lietuvos nepriklausomybę (1990 – 2017 m.). Kiekviename etape išryškinama svarbiausios buhalterinės apskaitos statistikos sąsajos, šių mokslų ir praktikos esminiai transformacijos bruožai.
Keywords: buhalterinė apskaita, statistinė apskaita, statistika, buhalterinės apskaitos ir statistikos sąsajos, balansinė statistika, nacionalinė sąskaityba