Tvarumo subalansuotų rodiklių sistemos kūrimas: atvejo analizė - Šukutytė, Inesa; Sakalauskaitė, Rugilė; Zaicaitė, Vanesa (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2025)
Straipsnyje nagrinėjama tvarumo valdymo problematika, orientuojantis į subalansuotų rodiklių sistemos (BSC) pritaikymą įmonių tvarumui vertinti. Tyrimo tikslas – išanalizavus pagrindinius tvarumo subalansuotų rodiklių sistemos kūrimo aspektus, atskleisti tokios sistemos kūrimo eigą agrikultūrinių produktų gamybos įmonėje. Tyrimo aktualumą lemia augantis poreikis žemės ūkio sektoriaus įmonėms integruoti tvarumo principus į savo veiklos vertinimą bei kurti valdymo sistemas, kurios atspindėtų tiek ekonominius, tiek socialinius ir aplinkosauginius veiklos rezultatus. Tyrimas grindžiamas aprašomosios atvejo analizės strategija: buvo remiamasi vienos įmonės praktiniu pavyzdžiu ir siekiama aprašyti, kaip joje diegiama tvarumo subalansuota rodiklių sistema. Tyrimo išvados atskleidžia, kad įdiegus tvarumo subalansuotų rodiklių sistemą, strateginiai tikslai geriau suderinami su tvarumo principais, labiau skatinama socialiai atsakinga veikla. Straipsnio rezultatai gali būti naudingi kitoms agrikultūrinius produktus gaminančioms įmonėms, siekiančioms įgyvendinti tvarumo strategijas ir vertinti jų efektyvumą integruotai, pasitelkiant aiškią rodiklių sistemą.