Įmonių socialinės atsakomybės atskleidimo vertinimas didžiausiuose Lietuvos bankuose - Račaitė, Sabina; Bachtijeva, Diana (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2024)
Straipsnyje nagrinėjama įmonių socialinės atsakomybės atskleidimo svarba ir reglamentavimas. Remiantis GRI standartais ir Lietuvos Banko pateiktomis rekomendacijomis, parengta įmonių socialinės atsakomybės indekso skaičiavimo metodika ir kokybės vertinimo modelis. Straipsnyje pristatomi atlikto empirinio tyrimo rezultatai, kurio metu buvo vertinamas įmonių socialinės atsakomybės atskleidimas trijų didžiausių Lietuvos bankų finansinėse ataskaitose 2018–2022 m. laikotarpiu. Tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuvos bankai linkę atskleisti daugiau kaip 91 % rekomenduojamos socialiai atsakingos informacijos, o ataskaitų kokybė, pagal pasirinktus kriterijus, siekia 64–82 %. Nepaisant to, pastebėta, kad kai kurie bankai nesudarinėja įmonių socialinės atsakomybės ataskaitų, o skelbia įmonių grupės ataskaitas ne lietuvių kalba. Dalyje ataskaitų stebimi nekokybiškų ataskaitų požymiai: keliami tikslai nėra konkretūs ir išmatuojami, o tekstinė informacija per visą tyrimo laikotarpį kartojasi.