Didžiausių finansinių audito skandalų analizė ir įtaka reglamentavimo pokyčiams - Simonaitytė, Živilė (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2024)
Pirmasis įmonės žlugimas, kurį sekė ir skandalas dėl netinkamų auditoriaus atliktų pareigų, įvyko 1925 m. Nuo tada iki pasaulinės ekonominės krizės (2009 m.) panašūs atvejai vesdavo prie audito reglamentavimo pasikeitimo, aiškesnių arba griežtesnių auditorių atsakomybių nustatymo. Tačiau pastaruoju metu, vykstant naujiems audito skandalams, reglamentavimas nebesikeičia. Straipsnio tikslas – išanalizuoti finansinio audito skandalus ir jų įtaką audito reglamentavimui. Straipsnyje siekiama nustatyti audito reglamentavimo pokyčius, kuriuos lėmė finansinio audito skandalai, bei atskleisti pastarojo meto finansinio audito reglamentavimo tendencijas. Tam analizuojami istoriškai seniausi ir reikšmingiausius reglamentavimo pasikeitimus lėmę audito skandalai; skirtingose pasaulio valstybėse veikiančių įmonių finansinio audito skandalų įtaka audito reglamentavimui; atliekama didžiausių Lietuvos finansinio audito skandalų apžvalga. Atlikus literatūros, finansinių, teismų sprendimų ir reguliacinių teisės aktų analizę, identifikuotas istoriškai seniausias finansinio audito skandalas; nustatyta, kurie skandalai lėmė reglamentavimo pokyčius; ištirti didžiausi regioniniai ir nacionaliniai skandalai bei jų įtaka reglamentavimo pokyčiams.