Netiesioginių išlaidų paskirstymo tobulinimas naudojant FABC metodą (popieriaus ir kartono gaminių gamybos įmonės pavyzdžiu) - Liubinaitė, Ermina; Lipskytė, Ieva (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2023)
Kiekviena įmonė siekia kuo tiksliau nustatyti gaminamos produkcijos ar teikiamų paslaugų savikainą. Šiame procese nemažai sunkumų sukelia netiesioginių išlaidų paskirstymas. Ieškant kuo tikslesnių netiesioginių išlaidų paskirstymo alternatyvų, pastaraisiais dešimtmečiais išpopuliarėjo ir įmonėse vis plačiau taikomas veikla grįstas produkcijos savikainos kalkuliavimo metodas (angl. Activity Based Costing, sutr. ABC). ABC metodas turi daug privalumų, tačiau jam būdingi ir trūkumai, kurie lėmė tolesnį metodo tobulinimą, pasiūlant naujesnes metodo versijas. Tarp jų, neraiškųjį veikla grįstą produkcijos savikainos kalkuliavimą (angl. Fuzzy Activity Based Costing, sutr. FABC), kuris leidžia sumažinti riziką dėl duomenų rinkimo sąlygų neapibrėžtumo ir netikslaus išlaidų paskirstymo. Vis dėlto, nors mokslinėje literatūroje ir pateiktas teorinis FABC metodo modelis, tačiau taikomųjų tyrimų, skirtų konkretaus sektoriaus įmonėms, yra labai mažai. Atsižvelgiant į tai, kad netiesioginių išlaidų paskirstymo problema ypatingai aktuali gamybos įmonėms, straipsnyje nagrinėjamos FABC metodo taikymo galimybės gamybos įmonėse popieriaus ir kartono gaminių gamybos įmonės pavyzdžiu. Tyrimo tikslas: atskleidus ABC ir FABC diegimo principus, patobulinti netiesioginių išlaidų paskirstymo eigą popieriaus ir kartono gaminių gamybos įmonėje, naudojant FABC metodą. Tyrimui atlikti naudoti dokumentų analizės, stebėjimo, pokalbio, interviu, neraiškiųjų aibių analizės metodai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad naudojant FABC metodą dalies veiklos sričių išlaidų koeficientai yra mažesni, o dalies didesni negu naudojant ABC metodą. Parengta netiesioginių išlaidų paskirstymo tobulinimo eiga, naudojant FABC metodą, galėtų būti tinkamu pavyzdžiu diegiant jį ir kitų gamybos sektorių įmonėse.