Finansinės informacijos sistemos formavimas ir jos informacijos fondo panaudojimas valdymo sprendimams priimti - Valkauskas, Romualdas; Vareikaitė, Aistė; Kazlauskaitė, Agnė (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2023)
Priimant valdymo sprendimus ypatingai svarbu turėti patikimą finansinę informaciją, kuri dažniausiai yra kiekybinių tyrimų rezultatas. Tačiau, norint šį rezultatą tinkamai pritaikyti valdymo sprendimų priėmimo procese, svarbu mokėti jį paaiškinti, interpretuoti, palyginti su nustatytais kriterijais. Tam įmonėje tikslinga suformuoti finansinės informacijos sistemą ir joje sukaupti tinkamą informacijos fondą. Straipsnyje nagrinėjama finansinei informacijai keliami reikalavimai, finansinės informacijos sistemos formavimo eiga, finansinės informacijos fondo pagrindiniai rodikliai bei jų vertinimo kriterijai priimant valdymo sprendimus. Atlikus mokslinės literatūros analizę buvo išskirti šeši reikalavimai finansinės informacijos kokybei ir keturios finansinės informacijos dimensijos. Jų sąveika užtikrina kokybiškos finansinės informacijos sistemos formavimo prielaidas. Taip pat buvo nustatyta, kad, formuodama finansinės informacijos sistemą, įmonė turi sukaupti atitinkamą informacijos fondą, pasirengti savo individualų rodiklių rinkinį ir numatyti jų orientacines reikšmes. Atskleista, kad kiekviename valdymo lygyje yra naudojami skirtingi finansinės informacijos fondo rodikliai.