Apskaitos ir analitinių valdymo sistemų formavimo tendencijos skaitmeninėje ekonomikoje - Hushko, Serhii; Kulishov, Volodymyr; Izmaylov, Yaroslav; Subačienė, Rasa (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2019)
Naujausios visa apimančios skaitmenizacijos tendencijos kelia iššūkius, ieškant naujų būdų taikant ir tobulinant informacijos formavimo sistemas įvairiose srityse. Šios tendencijos taip pat daro įtaką įprastų stereotipų apie apskaitos metodus, apskaitos procedūras, finansinių ataskaitų formas ir t.t. vystymosi tendencijai, kuri galėtų būti įvardinama solidirizavimusi. Apskaitos sistemų solidirizavimasis iš esmės yra apskaitos tarptautiniame lygmenyje harmonizavimo problemos sprendimas, nors reikėtų atsižvelgti į tai, jog, greičiausia, neįmanoma pasiekti visiško solidarizavimosi. Tačiau viskas, kas yra daroma šia kryptimi nacionaliniame lygmenyje apskaitos sistemose (atskaitomybės standartizavimas, nacionalinių ir tarptautinių teisės aktų harmonizavimas, vertinimo ir kontrolės sistemų konvergencija ir t.t.) atspindi teigiamas tendencijas apskaitos sistemų solidarizavimo ir harmonizavimo procesuose. Tyrimo tikslas – įvertinti apskaitos ir analitinių valdymo sistemų (AAVS) formavimo tendencijas skaitmeninėje ekonomikoje. Tyrimo metodai: informacijos palyginimas, sisteminimas ir apibendrinimas. Straipsnyje nustatyti pagrindiniai organizacijos apskaitos sistemos elementai tokie, kaip apskaitos organizavimo ir vykdymo algoritmas, apskaitos ir vidaus kontrolės formavimo metodologija. Išskirtas poreikis generalizuoti šiuolaikinius pasiekimus AAVS konstravimui, formuoti organizacijos vystymosi strategiją, atsižvelgiant į darbo skaitmeninėje ekonomikoje ypatybes. Straipsnyje taip pat įvertinta taikomos organizacijos apskaitos sistemos modifikavimas ir modernizavimas, atsižvelgiant į naujus, besikeičiančius apskaitos informacijos vartotojų poreikius. Nustatyta, jog organizacijos AAVS tobulinimas padidintų jos ekonominės veiklos efektyvumą bei produktyvumą. JEL klasifikacija: M40