NOTCH signalinio kelio ir ginekologinių piktybinių navikų sąsaja - Lachej, Nadežda; Dabkevičienė, Daiva; Sasnauskienė, Aušra; Trimonytė, Rūta Marija; Kanopienė, Daiva; Kazbarienė, Birutė; Didžiapetrienė, Janina (Acta medica Lituanica, 2017)
Įvadas. Organizmo ląstelėse vykstančius procesus kontroliuoja įvairūs signaliniai keliai. Vienas iš jų yra NOTCH signalinis kelias. Nustatyta, kad dalinis NOTCH funkcijos praradimas arba nenormalus NOTCH signalo aktyvinimas susijęs su įvairiais žmogaus vystymosi sutrikimais ir ligomis. Medžiaga ir metodika. Pagrindinis informacijos šaltinis ieškant duomenų – PubMed duomenų bazė. Rezultatai. Straipsnyje nagrinėjama onkologinių ligų bei NOTCH signalinio kelio dalyvių sąsaja. NOTCH signalas, vystantis vėžiui, gali veikti dvejopai: kaip onkogenas ir kaip naviko augimo slopiklis. Tikslus tokio poveikio mechanizmas dar nėra žinomas. NOTCH signalinio kelio tyrimai svarbūs siekiant atrasti naujus vėžio gydymo būdus, farmakologiniais ir genetiniais metodais valdant NOTCH signalinį kelią. Šioje apžvalgoje daugiausia dėmesio skiriama ginekologiniams piktybiniams navikams, ypač gimdos kūno vėžiui. Išvados. Pastarųjų metų mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad NOTCH signalinis kelias yra neabejotinai svarbus formuojantis gimdos kūno vėžiui, todėl jo komponentai gali būti potencialūs prognoziniai biožymenys ir molekuliniai terapiniai taikiniai. Siekiant patikslinti NOTCH signalinio kelio dalyvių reikšmę bei jų sąveiką su kitų signalinių kelių dalyviais, kurie taip pat gali būti svarbūs formuojantis ir progresuojant gimdos kūno vėžiui, reikalingi tolesni šios srities moksliniai tyrimai.
Keywords: NOTCH signalinis kelias; onkoginekologinės ligos